- Intra in Club5* si incepe sa economisest!
- Intra in club astazi
- Esti deja membru?Click aici
- Esti deja inregistrat?Autentificare
- Client nou?Creeaza cont nou
Iarna nu este doar anotimpul sarbatorilor, ci si sezonul care ne da cel mai mult batai de cap din cauza frigului si, in general, a vremii nefavorabile. Aceasta poate avea consecinte nedorite multiple - de la simple raceli sau dureri articulare, pana la fracturi cauzate de cazaturi, accidente auto sau chiar accidente vasculare favorizate de frig. Pe langa masurile firesti pe care le luam (sau, cel putin, stim ca ar trebui sa le luam) cu totii pentru a limita astfel de riscuri
Iarna nu este doar anotimpul sarbatorilor, ci si sezonul care ne da cel mai mult batai de cap din cauza frigului si, in general, a vremii nefavorabile. Aceasta poate avea consecinte nedorite multiple - de la simple raceli sau dureri articulare, pana la fracturi cauzate de cazaturi, accidente auto sau chiar accidente vasculare favorizate de frig.
Pe langa masurile firesti pe care le luam (sau, cel putin, stim ca ar trebui sa le luam) cu totii pentru a limita astfel de riscuri exista, in acest sens, si unele trucuri foarte utile, dar mai putin cunoscute:
1) Daca trebuie neaparat sa pleci la drum cu masina atunci cand zonele prin care treci pot fi afectate de zapada, umple-ti inainte rezervorul, astfel incat - in cazul in care ramai blocat(a) - sa poti beneficia de caldura pentru ca mai mult timp.
2) Tot in situatia necesitatii efectuarii unui drum cu masina in conditii meteo nefavorabile, este bine sa ai la tine (cel putin) urmatoarele obiecte: patura, lopata, cablu de tractare, medicamentele pentru 2-3 zile (daca este cazul), apa, lanterna.
3) Atentie la hainele pe care le porti pe vreme geroasa: acestea trebuie sa fie groase, dar in acelasi timp - foarte important - suficient de largi si de lejere astfel incat sa nu iti afecteze simtitor mobilitatea si sa nu iti limiteze cu nimic respiratia. In acest fel, organismului ii va fi mai usor sa isi mentina temperatura normala.
4) Obisnuieste-te sa NU mergi - in special in perioada (perioadele) de dezghet - pe sub stresini sau alte locuri de unde pot cadea turturi ori cantitati mari de zapada. Atunci cand esti nevoit(a) sa treci printr-un loc cu risc de cadere a ghetii/zapezii, incearca sa mentii - in momentul traversarii zonei - contactul vizual cu locul ce constituie sursa riscului.
5) Pe portiunile/in zonele in care trebuie sa folosesti pentru deplasare (in ipostaza de pieton) marginea carosabilului si este polei, opreste-te atunci cand din fata (mergi doar pe partea stanga a drumului) vine o masina.
6) Cand vremea este geroasa, mareste aportul de oleaginoase crude (nuci, seminte de dovleac, seminte neprajite de floarea-soarelui etc.), de cacao (ciocolata amara, bauturi pe baza de cacao) si de fructe/legume bogate in vitamina C (ardei, kiwi si alte citrice etc.).
7) In conditii de frig extrem evita, pe cat posibil, efortul fizic care implica accelerarea si amplificarea respiratiei.