COMANDA DUPA CATEGORIE
Magazine
Club5*
0
0,00 LEI
Losd fsdf sd
Nu ai nici un produs in cos.

Fructele deshidratate, sursa complementara de vitamine. Ce este important sa stiti pentru a vi le face aliate

Fructele deshidratate pot reprezenta, pe durata iernii, o solutie la indemana pentru completarea necesarului de vitamine, minerale si pigmenti antioxidanti. Cat de sanatoase sunt acestea comparativ cu fructele proaspete?

Fructele deshidratate pot reprezenta, pe durata iernii, o solutie la indemana pentru completarea necesarului de vitamine, minerale si pigmenti antioxidanti. Cat de sanatoase sunt acestea comparativ cu fructele proaspete? Raspunsul presupune evaluarea continutului de microelemente, de zaharuri si de calorii din fructele deshidratate:

 

  • Concentratia de zaharuri si indicele glicemic sunt substantial superioare in cazul fructelor deshidratate.
  • Incarcatura calorica a fructelor deshidratate este mult mai ridicata, urmare a pierderii unui procent mare din apa existenta initial in fructe. De aceea, este bine sa consumati astfel de fructe in cantitati mult mai mici decat fructele crude. (Cantitatea consumata ar trebui practic sa fie mai mica decat cea de fruct proaspat de atatea ori de cate este mai mare continutul caloric al fructelor uscate.)
  • Mineralele si pigmentii antioxidanti nu sunt afectate de deshidratare, astfel incat consumand fructe deshidratate in echivalentul caloric al celor proaspete obtineti si aceleasi cantitati de minerale si pigmenti antioxidanti.
  • Continutul enzimatic al fructului proaspat este in cea mai mare parte distrus (deoarece enzimele nu rezista fara apa).
  • Continutul de vitamine ramane aproape intact.

Per ansamblu, fructele deshidratate sunt bune daca le consumati in cantitati reduse si respectati cateva “practici sanatoase”.

Care sunt aspectele de care este indicat sa tineti cont atunci cand alegeti si cand serviti fructe deshidratate? 1) Informati-va mereu cu privire la adaosul de zahar, deoarece in multe cazuri aceste fructe au zahar adaugat. Cel mai bine este sa le alegeti pe cele fara adaos de zahar. 2) Optati pentru fructele care NU sunt uscate prin afumare, astfel incat sa evitati ingerarea unor compusi toxici. 3) Consumati astfel de fructe in cantitati reduse, deoarece  - dupa cum am aratat si mai sus - ele sunt mult mai concentrate atat in calorii, cat si in multe dintre microelemente. 4) Serviti fructele deshidratate in special la micul dejun.

Dintre fructele deshidratate, cele mai valoroase pentru sanatate sunt merisoarele, afinele, ciresele si smochinele. Nu trebuie, insa, uitate nici prunele, strugurii, caisele, dat fiind ca fiecare fruct are avantajele sale. Ca si regula generala, cumparati fructe deshidratate doar atunci cand nu puteti achizitiona fructul respectiv in stare proaspata.